Moscow Mule

Moscow Mule

 

Az utóbbi idő egyik nagyon nagy közönségkedvece ez a vodka alapú koktél. A gyömbérsör fűszeressége mellett már nem csak a Bloody Mary emelkedik ki a határozottabb ízjegyekkel bíró kevert italok közül. Számos variációja létezik ennek a nem is annyira bonyolult italnak. (az alap vodka lime és gyömbérsör)

Az öszvér Manhattanben született, de “megállt” a nyugati parton kis időtartamra. A “Kis Moszkva” szülőhelye a New York-i Chatham Hotel volt. Ez 1941-ben jött vissza, amikor a Jack Morgan Cock ‘n’ Bull gyömbér söre első rakományát síkságon borították át, hogy boldog meglepetést nyújtsanak New York-i embereknek … A Violette család segített. Három barát volt a Chatham bárban, egy John A. Morgan, Jack néven ismert, a Cock ‘n’ Bull Products elnöke és a Hollywood Cock ‘n’ Bull étterem tulajdonosa; az egyik John G. Martin, a GF Heublein Brothers Inc. elnöke a harmadik pedig Rudolph Kunett, a Pierre Smirnoff elnöke, Heublein vodka részlege. Ahogy Jack Morgan elmondja: “Mindketten egy meztelencsigat quaffoltunk, lógott egy lóval, és a találékonyság felé haladtunk”. Martin és Kunett elgondolkodott a vodkájukon, és azon tűnődött, mi történik, ha egy két uncianyi lövés összekapcsolódik Morgan gyömbér sörjével és a citrom kinyomásával. Rendezték a jégkészítést, a citromszerzést, a bögrék bevezetését és az összegyűjtést. Csészéket emeltünk, a férfiak ötöt számoltak, és lefelé írták az első ízét. Jó volt. Ez kalandra emelte a szellemet. Négy-öt nappal később a keveréket megkeresztelték a moszkvai öszvér …

Ez a történet évek óta ismert volt, azonban 2007-ben megjelent a moszkvai öszvér koktél találmányának új verziója. Ebben a történetben a koktél feltalálója Wes Price volt, a Morgan főcsaposa, és az ital abból a célból született, hogy megtisztítsák a bár pincéjét, amely eladhatatlan készlettel, vodkával és gyömbér sörrel tele van.

Eric Felten idézi Wes Price-t egy cikkben, amelyet 2007-ben publikáltak a The Wall Street Journal-ban

“Csak azt akartam, hogy tisztítsák meg az alagsort” – mondaná Price, amikor létrehozta a moszkvai öszvét. “Próbáltam megszabadulni sok halott készlettől.” Az első, amelyet összekevert, Broderick Crawford színésznek szolgálta fel Majd futótűzként terjedt az ital.

A moszkvai öszvér gyakran réz bögrebe készítik. Ennek az ivótartálynak a népszerűsége Martinnak tulajdonítható, aki az Egyesült Államok környékén járt Smirnoff vodka eladásában és népszerűsítette a moszkvai öszvét. Martin felkérte a csaposkat, hogy tegyenek egy speciális rézkorsót és egy üveg Smirnoff vodkát, és fényképeket készített Polaroidról. Két fényképet készített, egyet a csaposnál hagyta a kiállításra. A másik fényképet egy gyűjteménybe tették, és bizonyítékul szolgáltak a következő látogatott bárhoz, amelyben Martin meglátogatta a moszkvai öszvér népszerűségét.  A réz bögre napjainkig népszerű kiszolgáló edény a moszkvai öszvér számára.

Az 1942-es bennfentes hollywoodi cikk szerint a moszkvai öszvér a legnépszerűbb Los Angeles-ben, ahonnan származik.  A Nevada State Journal (1943. október 12.) megerősítette az öszvér népszerűségét a jelentésben: “Már az öszvér mászik fel az exkluzív maroknyi legnépszerűbb vegyes italra.” A Reno kaszinó tulajdonosa, William F. Harrah kedvenc italává vált . Edward O. Thorp , a Beat the Dealer (1964) című könyvében nem nevezte el a Tahoe kaszinót, ahol azt gondolta, hogy rosszul bántak vele kártya számlálóként . Ehelyett azt írta: “Azonnal megkaptam egy moszkvai öszvét”, finoman utalva arra, hogy a hely voltHarrah-tó a Tahoe-tó miatt, ami Harrah akkoriban ismert volt az ital iránt.

 

Réztartály bevonat

 

A Moscow Mule koktélok összetevői savasak, és a kapott ital pH-ja jóval 6,0 alatt van. Ez problémát jelent a hagyományos réz bögrék használatakor, mivel a réz savas oldatokká alakulhat. Az oldatban lévő réz mérgezőnek tekinthető 1 mg / L feletti koncentrációnál.

2017. július 28-án az Iowa Alkoholos italok osztálya nyilatkozatot adott ki arról, hogy a tiszta réz edényeket nem szabad savas italok kiszolgálására használni, hanem hogy “a belsejében egy másik fémmel, például nikkellel vagy rozsdamentes acéllal bélelt réz bögrék megengedettek használható és széles körben elérhető . Az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügynökségének 2013. évi élelmezési kódexe szerint a réz és a rézötvözetek, például a sárgaréz nem használható olyan élelmiszerekkel, amelyek pH-ja 6 alatt van, például ecettel, gyümölcslével vagy borral érintkezve, vagy vagy csöveket, amelyek be vannak szerelve egy visszaáramlás-megakadályozó eszköz és egy karbonátor között.

Az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügyi Minisztériumának élelmezési kódexe kifejezetten tiltja a réz “közvetlen érintkezését olyan élelmiszerekkel, amelyek pH-ja 6,0 alatt van”. Ez a tanácsadás csak a szilárd réz bögrékre vonatkozik. A rozs bögrék, amelyek rozsdamentes acéllal vagy más élelmiszer-biztonságos anyaggal vannak bélelt, mentesülnek a tanácsadás alól.

Recept :

  • 4cl vodka
  • 1/2 lime leve
  • felöntve gyömbérsörrel

 

Tegye Ön is rendezvényét feledhetetlenné a Bartist élménnyel!

Scroll to Top

Melyik szolgáltatás érdekli?

Válasszon és informálódjon részletesen

Koktélshow rendezvényekre

Koktélshow Esküvőkre